Ökad skärmtid kan leda till psykisk ohälsa

Idag påverkas vi mer än någonsin av vårt mobilanvändande med en genomsnittlig skärmtid på 4 timmar per dag. Vi har en digital livsstil som ökar psykisk ohälsa, stressrelaterade sjukdomar och sömnproblem.

Vår digitala livsstil och vårt behov av att ständigt vara uppkopplade till våra mobiler har ökat drastiskt de senaste åren. Mobilen följer med oss vart vi än går och påverkar vårt mående och vårt sätt att leva negativt. Den konstanta stressen över att alltid vara uppkopplade påverkar vår mentala hälsa, fysiska hälsa och vårt sociala liv. Vårt mobilanvändande gör även att vi mår sämre fysiskt eftersom vi rör på oss mindre och sover sämre. Detta kan leda till psykisk ohälsa och stressrelaterade sjukdomar.

Det har även blivit svårare för oss att fokusera på vardagliga uppgifter såsom arbete, studier eller bara hålla en konversation med en familjemedlem eller vän. Detta beror på vårt ständiga behov av att sträcka oss efter mobilen vilket gör det svårt att koncentrera oss på en sak. Mobilerna ger oss en ny sorts stress som vår hjärna inte är van vid. Vi är inte vana vid att hoppa mellan olika aktiviteter och fortfarande vara koncentrerade och hålla fokus. Detta kan påverka vårt sociala liv och relationer negativt då vi slutar umgås och prata med varandra på riktigt. Vår konstanta stress att vara uppkopplade och uppdatera på sociala medier gör också att vi inte njuter av ögonblicken. Vi fotar och filmar hellre en middag med vänner för att kunna lägga upp på sociala medier än att njuta av stunden tillsammans. 

 

Även om problemen redan var stora innan har det blivit värre under corona pandemin, speciellt bland barn och unga. Studier visar att under pandemin har fler barn utökat ett riskfyllt skärmberoende. Barn som redan hade ett problematiskt mobilanvändande har nu utvecklat detta till ett beroende. Det beror främst på att rutiner har ändrats, man umgås mindre med familjen och mer med mobilen och man rör sig mindre. 

 

För att kunna må bättre och motverka problemen som mobilerna skapar, är det viktigt att reflektera kring sitt mobilanvändande. Mobilerna hjälper oss med mycket och underlättar livet på många sätt, därför handlar det inte om att ta bort mobilerna helt från vardagen. Det viktiga är att använda mobilerna och vår tid på rätt sätt. 

 

Källor: 

 

https://kurera.se/digital-halsa/2020/07/02/okad-skarmtid-under-pandemin/ 

https://www.lifebutiken.se/halsa/inspiration/vila-mental-traning/sa-paverkas-du-av-skarmtiden 

https://stegforhalsa.se/negativa-effekter-av-mobiltelefoner/