Vem styr över tiden du eller din mobiltelefon?

Mobiltelefonen styr mer eller mindre över våra liv. Vi är ständigt uppkopplade och för vissa, mer involverade i andras liv än sitt eget. Hur mycket tid scrollar vi egentligen bort och är vi inte alla i behov utav en digital paus?

Väckarklockan ringer, 2 sekunder senare håller jag väckarklockan i handen. Telefonen. Jag

går in på Instagram för att uppdatera mig. Det var trots allt 8 timmar sedan jag senast kollade flödet och mycket kan ha hänt under natten. Eller? Jag scrollar igenom flödet på Instagram, Facebook, kollar om det finns något nytt på Snapchat. Hinner även kolla SMHI, Aftonbladet privata mailen och jobbmailen. Jag kollar på klockan, oj 30 minuter har gått sedan klockan ringde och nu blir det en stressig morgon.” 

Ovan läser ni Stephanie Spindler, grundare av MyPauze egna ord kring hur en morgon i hennes liv kunde se ut. Tror många utav oss kan känna igen sig i det som beskrivs. Att mobiltelefonen är det första som plockas upp när vi vaknat kommer nog inte heller som en chock. Där och då börjar vår skärmtid ticka och i genomsnitt scrollar vi bort 6 år utav våra liv. 6 år spenderar vi på att titta bort från den värld vi lever i och istället ner i våra telefoner. 

Enligt en undersökning som gjordes för att få en bättre förståelse för hur andra människors digitala vanor och tankar kring skärmtid ser ut svarande 30,3%  att de i genomsnitt spenderar 1-2 h på sin telefon per dag medans 36,3% svarade att de i genomsnitt spenderar mellan 2-3 timmar per dag. Frågan “Hur många gånger per dag plockar du upp och kollar på din mobiltelefon?” ställdes även där 34,3% svarade att de plockar upp sin mobiltelefon 25-40 gånger om dagen. Majoriteten av deltagarna i undersökning uttryckte däremot att det max skulle vilja spendera mellan 1-1.5 h per dag på sin telefon. Detta tyder på hur svårt det faktiskt kan vara att slita sig då man ofta plockar upp sin telefon omedvetet. Att själv komma till insikten att man kan vara i behov utav en digital paus är inte lika självklart. 

Frågan ställdes hur vidare de deltagande är i behov utav en digital paus där 66,9% svarade ja och 23% kanske. Det kan däremot vara lättare att peka ut någon annans behov. När frågan ställdes om och istället frågade efter om någon de kände hade behövt en digital paus svarade hela 92,3% ja. Kanske är det dags att tänka om och reflektera över din egen skärmtid. Vill du verkligen scrolla bort ditt liv? 

 

(All data är hämtat från undersökning av MyPauze)